Přednáškový sál jako inspirativní prostor pro studenty

Komplex budov Fakulty stavební ČVUT prochází již řadu let po etapách kontinuální rekonstrukcí. Nové pojetí interiérů je spojeno s modernizací provozního i estetického pojetí přednáškových sálů.Obě etapy, jižní i severní, spojuje stejná filozofie pojetí interiéru. Ta spočívá v částečně uzavřeném tvarovaném akustickém podhledu propisujícím se do zadní stěny posluchárny, celoplošném obložení bočních stěn zvukově pohltivými obklady a také v barevném odlišení jednotlivých přednáškových sálů.

POŽADAVKEM BYLO VYTVOŘIT MODERNÍ A TECHNOLOGICKY FUNKČNÍ INTERIÉR, KTERÝ JE ZÁROVEŇ INSPIRATIVNÍM PROSTŘEDÍM PRO STUDENTY.

V severním traktu budovy C jde celkem o čtyři posluchárny stejného designového provedení. Liší se pouze barevností podlah, částí akustického podhledu a odlišnou povrchovou úpravou obkladů bočních stěn. Sály jsou situovány k prosklené fasádě objektu a jejich kapacity jsou 128, resp. 84 posluchačů. Zatímco v jižních posluchárnách byl využit motiv organicky tvarované struktury stropního podhledu kontrastující s ortogonalitou železobetonové budovy, severní trakt poskytuje výrazně technicistnější pojetí.

Volba akusticky vhodných a esteticky kvalitních materiálů dala vzniknout vizuálně velmi zajímavému interiéru se stylem, který je blízký technickému zaměření univerzity. Převládající materiály kov, sklo a buková překližka jsou doplněny detaily v černé barvě. Vizuální schéma stěn a stropů je záměrně monochromatické, aby se zvýraznila kvalita použitých materiálů, konstrukční detaily a barevné akcenty podlahových krytin a částí podhledu.

URČUJÍCÍ PRO NÁVRH KONCEPTU PŘEDNÁŠKOVÉHO SÁLU BYLY POŽADAVKY PROSTOROVÉ AKUSTIKY.

Pro dosažení optimální doby dozvuku a výborné srozumitelnosti mluveného slova jsou zde instalovány odpovídající akusticky pohltivé materiály a struktury. Projekt je unikátní právě využitím zcela nového materiálu – zvukově pohltivého skla GLASIO. Jedná se o český, světově ojedinělý vynález, který přináší nové možnosti integrace akustiky do interiéru. GLASIO je akusticky velmi efektivní (v řečovém pásmu pohltí až 90% dopadající zvukové energie.), průsvitné a jeho třpytivý strukturovaný povrch mu zvláště po nasvětlení dodává luxusní charakter. Lze jej jak probarvovat, tak z rubové strany prosvítit.

Více o glasiu na www.glasio.cz