Radiocafé Vinohradská 12

Vynikající srozumitelnost mluveného slova

 Vzhledem k charakteru užití prostoru jako zvukového pracoviště Českého rozhlasu byl velký důraz kladen na odpovídající prostorovou a stavební akustiku. Aby prostor nabízel odpovídající akustické podmínky a celkový akustický komfort, bylo nutné  zajistit vynikající srozumitelnost mluveného slova a odpovídající dobu dozvuku. Akustické řešení se současně muselo snoubit s celkovým designem kavárny. 

Širokopásmový akustický podhled, který byl pro dosažení stanovených hodnot využit, je tvořen panely s perforací o průměru pouhých 0,5 mm. Pro zajištění odpovídajících hodnot zvukové pohltivosti připadá na 1 m2 300 000 děr. Z větší vzdálenosti je již perforace vizuálně takřka neznatelná, což bylo z hlediska celkové architektonické koncepce žádoucí. Stěžejní plocha stěn je tvořena lamelovým akustickým obkladem různé skladebné tloušťky, s čímž souvisí i mírně odlišné hodnoty frekvenčního průběhu činitele zvukové pohltivosti, což zajišťuje optimální dobu dozvuku.

Odstřihnout hluk z ulice

Z hlediska stavební akustiky bylo hlavním cílem odclonit hluk z přilehlé komunikace, který na rozdíl od přirozeného šumu kavárny nebyl žádoucí. Tohoto cíle bylo dosaženo díky zdvojenému prosklenému fasádnímu plášti s vysokou vzduchovou neprůzvučností. Před finální realizací bylo měřením prověřena celková vzduchová neprůzvučnost, včetně prověření pronikání hluku vedlejšími cestami přenosu, které by mohly celou vzduchovou neprůzvučnost zdvojené prosklené fasády znehodnotit.  

Autorem projektu je studio CMCARCHITECTS a.s., generálním dodavatelem díla byla společnost MarkSimon, s.r.o. a prostorovou akustiku projektovala a realizovala společnost AVETON. Unikátní kavárna byla slavnostně otevřena v září loňského roku. Aktuálně se zde vysílá například pořad Blízká setkání s Terezou Kostkovou a jejími hosty, pravidelně zde také vysílá moderátorka Lucie Výborná nebo Aleš Cibulka.